Toyota, de grootste autofabrikant ter wereld, heeft de productie bij alle twaalf fabrieken in Japan tot zeker woensdag opgeschort, maakte het concern maandag bekend. Normaal gesproken zouden in die periode circa 40.000 auto’s worden geproduceerd. ,,De belangrijkste reden voor dit besluit is dat Toyota zich primair richt op de menselijke kant van deze tragedie”, zegt een woordvoerder van Louwman & Parqui, de importeur van Toyota in Nederland. In januari produceerde Toyota 234.045 auto’s in Japan. Het concern maakt daar 38 procent van zijn auto’s.
Honda, die ruim een vijfde van zijn auto’s in Japan maakt, schort de productie op tot minimaal 20 maart. Afgelopen weekeinde werd al bekend dat Nissan, de nummer twee in Japan, alle vijf fabrieken in het land had stilgelegd. Ook Subaru heeft haar vijf productielocaties stilgelegd.
Nieuwe auto’s
Wat de gevolgen zijn voor de leveringen van nieuwe auto’s in Nederland, is nog onduidelijk. Volgens Mazda zijn niet alle grote havens van Japan gesloten. ,,We kijken wat de gevolgen zijn voor de export; daar is op dit moment nog niets over bekend”, aldus een woordvoerder van de Nederlandse importeur.
Louwman & Parqui voorziet geen leveringsproblemen omdat ruim driekwart van de Toyota’s die in Nederland verkocht worden, in Europa wordt geproduceerd. ,,De Toyota Yaris wordt in Frankrijk geproduceerd, de Aygo in Tsjechië, en de Auris en Avensis in Groot-Brittannië”, aldus de woordvoerder. De populaire Prius komt wel uit Japan, maar daarvan zijn er volgens de zegsman al een heleboel onderweg.
Nissan
Ook bij Nissan wordt 90 procent van de in Nederland verkochte auto's in Europa gemaakt. De productie kan wel vertraging oplopen omdat veel onderdelen afkomstig zijn van Japanse toeleveranciers. ,,Wij zijn nu aan het inventariseren wat voor gevolgen dit heeft, op dit moment is het heel moeilijk in te schatten'', aldus een woordvoerder.
Nissan heeft de productie in Japan volgens de zegsman stilgelegd omdat twee fabrieken directe schade hebben opgelopen, de energievoorziening beperkt is en omdat het openbare leven volledig platligt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl